Gratis consult

Offertes succesvol opvolgen (follow-ups)

Oct 09, 2022
 

Offertes en aanvragen succesvol opvolgen

Opvolgen zonder mensen tot last te zijn, ook wel opvolgen zonder te stalken. Het is niet moeilijk, als je weet hoe! Opvolgen is zoveel meer dan een offerte akkoord krijgen. Dan iemand die een aanvraag bij je doet die uiteindelijk akkoord gaat. Opvolgen is vooral de relatie versterken, vertrouwen laten groeien, niet alleen voor deze aankoop maar ook voor de toekomst.

 

Afwijzing krijgen bij opvolgen is ook niet leuk

De meeste ondernemers en mensen op een verkoopfunctie die ik spreek vinden afwijzing bij het opvolgen het lastigste om mee om te gaan. Dus je belt op naar iemand en die persoon zegt “ik heb geen tijd voor je” of “bel mij later terug” en daarna neemt die persoon niet meer op. Ben je al enig sinds bekend in het “verkoopvak” en het opvolgen van aanvragen, dan zullen deze voorbeelden je niet vreemd zijn.

 

De eerste keer is altijd eng

Om goed te worden in iets, maakt niet uit wat, is er 1 regel die je bijna altijd kan toepassen “oefening baart kunst”. Dus als je weet dat je na verloop van tijd beter gaat worden, dan is het gewoon een kwestie van volhouden.

Makkelijker gezegd dan gedaan, ook dat begrijp ik. Ik zie het als een eerste keer een taart bakken terwijl je 0 verstand hebt van taarten bakken. Je weet welke taart je lekker vindt, je weet hoe het ongeveer moet. Bloem, eieren, een taartvorm en nog wat ingrediënten. Als dan alles voor je neus ligt dan ben je eindelijk nog wat terughoudende omdat je het niet “even” uit je hoofd kan gaan maken.

Ditzelfde geldt voor sales, verkoop en dus succesvol opvolgen. Zoek een goede formule, een heldere werkwijze die goed bij je past en ga deze keer op keer toepassen en steeds meer verfijnen. Alleen dan krijg je echt een persoonlijke werkwijze met opvolgen die ook echt bij je past.

 

Opvolgen volgens een vaste en eigen werkwijze

Want opvolgen moet geen opgave zijn of stress opleveren. Opvolgen vind ik bijzonder leuk! Met opvolgen sta je weer even in contact, kan je misschien meerwaarde bieden en ben je weer een sta dichter bij een “deal” en vergroot je hert vertrouwen dan wel bouw je weer aan de relatie met de prospect, de andere partij.

 

Opvolgen zonder mensen lastig te vallen

Niemand wil mensen lastigvallen met steeds dezelfde vragen. Natuurlijk is sales en opvolgen dan niet leuk. Vele mensen hebben dan ook een hekel aan sales en het opvolgen van aanvragen en offertes.

Totaal niet nodig als je het mij vraagt, je moet alleen even weten hoe je dit kan doen en succesvol kan zijn op een leuke manier zonder te stalken.

Opvolgen is vooral laten zien dat je te vertrouwen bent, dat je wil werken aan een duurzame relatie. Opvolgen is dus NIET “en weet je het al? Ga je bij ons kopen?”. Als mensen echt bij je willen kopen dan is opvolgen niet nodig. Opvolgen is vaak juist nodig als mensen twijfelen.

Misschien ken je de uitspraak wel “verkopen begint pas als mensen je afwijzen“. Want als iedereen “ja” zou zeggen dan zou je slechts mesen helpen en eigenlijk niks verkopen. Mensen kopen dan gewoon bij je.

 

Hoe kan ik succesvol opvolgen zonder te stalken Spiekbrief opvolgen

Download de spiekbrief om op te volgen zonder anderen te stalken (6 checks)

Opvolgen om op te volgen heeft geen zin. Je moet opvolgen en waarde te bieden. Daarom deze simpele maar zeer succesvolle checklist en hoe je ermee om moet gaan.

  • Los het probleem op
  • Bevat je prijsvoorstel alles
  • Hebben ze geen geld
  • Waarom stellen ze uit

Download hier de sheet voor het eenvoudig opvolgen >


Maak opvolgen heel simpel met een FUP

Een FUP (zoals ik het noem) staat voor Follow-Up Programma. Misschien ben je wel bekend met een contentkalender? Het is ook zoiets, alleen dan voor je follow-ups. De FUP helpt je om diverse soorten opvolgingen uit te voeren. Dus van eenvoudig en simpel tot diepgaand en iemand op de juiste plek te raken.