Klantschets maken inclusief voorbeeld template

Sep 19, 2022

Misschien ken je de uitspraak wel “als je zegt dat iedereen je klant is, dan is eigenlijk niemand die klant”. Dit wil eigenlijk zeggen dat, zolang jij je blijft focussen op iedereen, voelt jouw ideale klant, degene die echt bij jouw bedrijf past, zich niet aangesproken.

 

“Iedereen die bij ons koopt krijgt 10% korting” of “Elke Zzp’er koopt hier met 10% korting”.

 

Kleine aanpassing, groot verschil. Zodra je iemand aanspreekt, zodra iemand zich herkent in wat jij noemt, is er meer connectie en dus ook meer aandacht. Dat het niet bij iemand past door de persoonlijke overtuiging dat kan natuurlijk altijd. Maar je hebt even hun aandacht.

 

Mijn suggestie zou dan ook zijn, schets een klant, waar is die klant mee bezig, tegen welke problemen loopt je klant dagelijks aan, welke dingen zouden het leven van je klant makkelijker maken en ga zo maar door. Het voordeel van deze schets is dat je de marketing en aankoopervaring beter kan laten aansluiten bij je klant.

 

Waar zit jouw ideale klant, wat lezen zij, welke websites bezoeken zij, op welke plekken komen zij? In de dagelijkse krant kom je bijvoorbeeld bijna nooit een advertentie tegen van een surfwinkel, ik vermoed dat je zelf kan invullen waarom dat zo is. Tip: van alle lezers is maar een heel klein gedeelte een surfer.

 

Hoe dichter je dus bij je klant in de buurt komt, hoe beter jij aansluit op de behoefte die ze hebben, hoe groter de kans is dat je opvalt en hoe grotere de kans is dat ze eens een keer bij je langskomen of bij je kopen.

 

Waarom zou je koelkast te gaan verkopen op de Noordpool?

 

Hoe onzinnig deze schets misschien ook lijkt, een schets van je klant kan heel veel ophelderen. Vooral als je al heel lang in het vak zit en in je hoofd denkt dat je het allemaal wel weet, maar de omzet toch stagneert of afneemt.

 

Mijn suggestie, schrijf het eens uit en kijken dan is objectief naar je schets, klopt het nog wel? Past het nog bij deze tijd? Zie je iets over het hoofd? Om het makkelijker te maken heb ik een lege schets online gezet. Download deze bij downloads: www.thimosonius.nl/downloads