Makkelijk deals sluiten

downloads Sep 26, 2022
 

Veel gesprekken, maar zelden direct een deal

Een deal sluiten is natuurlijk het mooiste wat er kan gebeuren als je met een geïnteresseerde al een tijdje in gesprek bent. Die hand erop, de handtekening eronder, de betaling op je rekening, wie wil dat nou niet? Om van de leuke gesprekken over te gaan naar de onderhandelingen heb ik een aantal tips en tricks die ik je kan meegeven.

Een deal is niet altijd korting of ander voordeel

Een deal sluiten kan ook zijn dat na een periode van twijfel of bezinning er eindelijk een akkoord is. Start van een samenwerking of het uitleveren van een product. DEAL, we gaan het op deze manier doen, oke? Yes, DEAL!

Maak wat vaker deals met partijen, stuur aan op een deal, op de start van de overeenkomst. Als je geen initiatief neemt, dan gaat het sowieso niet vaker gebeuren. Soms een ‘nee’ of ‘doe niet zo mal’ is helemaal niet verkeerd. Zie het als op “op date gaan” dan zoek je toch ook het randje soms op om de reactie van de andere uit te lokken (op een leuke en speelse manier uiteraard!!).

Herken de “koopsignalen”

Zodra je er op gaat letten dan gaat het opvallen. Misschien heb je het wel bij een auto? Zodra je een bepaalde auto kent, zie je ineens “overal” die auto rijden. Het is echt niet dat er ineens veel meer van die auto’s de weg op zijn gestuurd, het valt je gewoon nu pas op omdat je er op bent gaat letten.

Zo werkt het ook met koopsignalen. Zodra jij weet wat de koopsignalen zijn ga ja erop letten en kan je er op de juiste manier op reageren. Het kan per branche verschillen, maar als je ze eenmaal herkent kan je er slim op doorpakken.

Een simpel koopsignaal als voorbeeld “ik denk dat die stoel heel lekker zit” betekend eigenlijk “ik wil wel even proefzitten”.

Iemand beeld zich in z’n hoofd in hoe het zal zitten. Dit heb je vaak met wel 10 tot soms wel 50 andere soorten reacties van mensen. “Koopsignaal” moet je niet te letterlijk nemen, het staat dus niet gelijk aan “waar leg ik mijn geld neer”. Het is meer als, “ik ben geïnteresseerd dus ik stel een vraag of geef een opmerking die ik alleen maak als ik interesse zou hebben“. Volg je het nog?

 

Stuur op een deal

Je kan tijdens een meeting met een prospect (potentiële koper) ook sturen op een deal. Een aantal zinnen kan je in je hoofd prenten om te zorgen dat je er niet teveel over na hoef te denken, denk aan zinnen als:

  • Als je wil kan ik deze vandaag nog bij je leveren
  • Misschien helpt het als ik je er product X bij cadeau geef, hebben we dan een deal?
  • Volgens mij lost dit product alle “problemen” op, deze maar doen?
  • Je kan altijd binnen 30 dagen kosteloos weer inruilen / geld terug krijgen

En ga zo nog maar even door… Bedenk goede zinnen voor je eigen branche die bij je passen en die je zelfverzekerd kan uitspreken. Nee heb je en een “Ja” kan je krijgen. De eerste 10 keer zal misschien ongemakkelijk zijn, maar het zal steeds makkelijker worden, echt waar!


Download de 10 checks om sneller deals te sluiten

Sluit sneller deals door alert te zijn op de signalen van je koper.

  • Herken de koopsignalen
  • Los het probleem op
  • Prijsverlaging is geen oplossing
  • Stop met verkooptrucs
  • En nog 6 andere ‘checks’

Je kan de sheet hier downloaden >