Opleiding, training OF ervaring?

Sep 17, 2022

Het is opvallend te noemen dat er veel zoekopdrachten zijn naar functies in combinatie met salaris. Bijvoorbeeld “hoeveel verdient een coach” of “hoeveel verdient een psycholoog”? Deze en soortgelijke zoekopdrachten gaan bijna evenredig op met “opleiding coach” of “opleiding psycholoog”.

Laat ik het zo zeggen, autorijden kan je ook niet uit een boekje leren. Heel veel dingen moet je gewoon doen. En ik begrijp heel goed dat er trainingen zijn, opleidingen zijn, cursussen zijn om je op weg te helpen. Om je de juiste inzichten te geven, de juiste termen te laten ontdekken in dat vakgebied of zelfs iets als een (noodzakelijk) certificaat.

Maar daar stopt het voor mij ook wel. Ervaring is iets wat je niet kan leren uit een boekje. Om een goede chauffeur te worden, heb je een rijervaring nodig. Je kan een boekje 10 of 100 keer lezen maar dit verhoogt nooit het inschattingsvermogen in het verkeer.

Wat ik vooral wil zeggen is, ontdek waar je energie van krijgt, wat je leuk vindt. De hoofdfocus zou niet moeten zijn hoeveel je met iets kan verdienen. De hoofdfocus zou moeten zijn, hoe kan ik elke dag uit mijn bed springen om weer te beginnen, weer bezig te mogen zijn met iets wat ik ook echt heel erg leuk vind.

En natuurlijk moet je de rekeningen betalen, natuurlijk is een mooi salaris fijn. Maar als we iets leren in deze tijden is het volgens mij wel dat zekerheid van een bepaald salaris je niet 100% veilig kan stellen. Als je dan dus ook nog met tegenzin je werk moet gaan doen en je kan niet alle rekeningen betalen met dat salaris, kan je dan niet beter iets doen wat je heel erg leuk vindt en dan misschien ook niet alle rekeningen kunnen betalen?

Maar zoals ik al zei, wat ik vooral wil zeggen is, zorg dat je dingen doet die je leuk vindt en de cliché uitspraak met “dan komt het geld vanzelf” doet in het begin misschien pijn maar op termijn klopt het wel.

Offer 5 jaar van je leven op om je voor 100% te focussen op je passie, op je visie, op dat wat jij wil delen met de wereld en dan zal je zien dat je over vijf jaar erop terugkijkt en ziet hoeveel verschil jij hebt gemaakt. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de buitenwereld.

Start, het maakt niet uit waar en hoe. Turf 60 maanden en oordeel dan opnieuw.

#ondernemen #geluk #carriere